Как да почистим съда на свещта от восък и етикети

август 31, 2023

Как да премахнете восъка от използвани буркани за свещи

Претърсихме всеки метод, който успяхме да намерим за почистване на соев восък от буркан за свещ и подложихме всеки един на изпитание. След като тествахме всеки един, ето нашето класиране и преглед за всеки метод. (Моля, обърнете внимание: тествахме само следните методи, използвайки соев восък. Резултатите може да варират в зависимост от други восъци.)

Без допълнително шикалкавене… дрънкане на барабани, моля… ето нашата класация на всеки метод за почистване с восък, който можем да намерим (от най-лошия до най-добрия):

6. Микровълнова

(Внимание!) Това дори не трябва да е в списъка, но го включваме като предупредителна история. Фитилите за свещи се закрепват към дъното на контейнерите за свещи с помощта на метално ухо, затова не поставяйте свещи в микровълновата.

5. Сешоар

Знаете поговорката: „Само защото можеш да направиш нещо, не означава, че трябва?“ Въпреки че можете да използвате сешоар, за да изгладите горната повърхност на свещ, това е наистина неефективен и изтощителен начин да се опитате да разтопите восъка на дъното. Има много по-добри начини.

4. Пистолет за горещ въздух

Въпреки че много производители на свещи използват такъв пистолет, за да заравнят повърхността на свещите си и е по-ефективен от сешоар, той също е неефективен начин за разтопяване на 7 мм восък. Продължавай да четеш.

3. Вряща вода

Начин на действие: Изсипете вряла вода директно в съда на свещта. Добре, ще бъда 100% честен: дори нямах намерение да тествам този метод, защото вече бях запознал с метода на водна баня, но все пак го направих и моментално съжалявах. Ето защо: много по-лесно и по-безопасно е да изсипете разтопен восък в боклука, вместо да изхвърляте втечнен восък и ароматно масло, смесени във вряща гореща вода. Този метод работи, защото врящата вода е по-гореща от точката на топене на восъка, обаче има много по-добри начини.

2. Фризер

Восъкът се свива донякъде при замразяване. Хипотеза: ако поставите свещ във фризер за няколко часа (или за една нощ), можете да „извадите“ восъка с помощта на нож за масло. На практика: с много подхлъзване и бутане успях да извадя по-голямата част от восъка на парчета, но се борех да премахна 100% от восъка. Препоръчвам този метод само за буркани за свещи с дебело стъкло.

1. На водна баня

Добавете вода с дълбочина 1-2 см в малък съд: точно толкова вода, колкото да е на нивото на останалия восък. Ако свещта се клати или плува във вода, излейте малко вода. Поставете малка тенджера върху котлона, след това поставете свещта в средата на тенджерата и включете котлона на средно висока температура. Оставете водата да заври. Оставете да кипите, докато восъкът се разтопи и фитилът се извади. След като се разтопи, изключете котлона и внимателно извадете буркана със свещ от съда с помощта на кърпа или ръкавици за фурна. Изсипете разтопения восък и фитил в кошчето. (Моля, обърнете внимание: соевият восък е биоразградим.) След като стъклото се охлади, почистете буркана с препарат за съдове и гореща вода.

Как да премахнете етикетите от бурканите за свещи

Преди да премахнете етикет, почистете останалия восък от буркана за свещи.

1. Нагрейте хубаво етикета със сешоар. Внимателно с едната ръка тръгнете да го отлепяте, докато все още нагрявате. Ако случайно остане лепило от етикета, използвайте тампон или гъба напоена с олио, за да го премахнете изцяло. Измийте с препарат за съдове, за да махнете мазнината от съда.

2. Намерете чаша или съд, който е по-голям от буркана със свещ. Добавете около 1/2 чаена лъжичка Препарат срещу петна за тъкани към контейнера и разтворете с малко гореща вода (около 2 супени лъжици). Поставете буркана за свещи в подходящия контейнер. Напълнете буркана за свещи с вода, за да натежи и след това продължете да пълните и контейнера с вода, докато етикетът се покрие. Оставете да кисне няколко минути. Когато е готов, етикетът лесно ще се плъзне или отлепи от стъклото. След като бъде почистен, има неограничени начини за повторно използване на буркана за свещи.

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *