Инструкции за употреба на соеви свещи

септември 1, 2023

8 съвета, които ще ви помогнат да използвате пълноценно вашите свещи

Професионални съвети и трикове, за да извлечете максимума от всяка свещ. Според Националната асоциация на свещите 7 на всеки 10 домакинства използват свещи. И въз основа на проучвания на производителите, 90% от всички свещи се купуват от жени. Без значение какъв тип свещи купувате, шансовете са, че имате поне една свещ в контейнер, свещ с поставка, стояща свещ или чаена свещ в дома си.И докато основите на свещите са лесни (запалете и се наслаждавайте!), ето 8 съвета за употребата на свещите, които ще ви помогнат да извлечете максимума от вашите свещи:

  1. ПОДРЕЖЕТЕ ФИТИЛА

Винаги, повтаряме, винаги подрязвайте фитила си на 3 – 6 мм, преди да запалите отново свещта. Ако фитилът стане твърде висок, пламъкът също ще стане твърде висок и ще остави черни следи от изгаряне по стъклото, дори при соеви свещи, които не произвеждат черни сажди. И ако пламъкът физически докосне стъкления съд, това може да доведе до спукване на стъклото. Това е мястото, където тримерът за фитили е наистина полезен: особено при високи, тесни и дълбоки свещи (като колони) и контейнери за свещи. Ако нямате тример за фитил, можете да използвате ножица, но това може да стане предизвикателство, след като свещта изгори. Както казвах: ако никога не инвестирате в друг аксесоар за свещи, инвестирайте в тример за фитили.

Съвет: ако нямате тример за фитили, използвайте ножица за нокти, за да подстрижете фитилите, които не могат да бъдат достигнати с ножица.

2. ИЗБЯГВАЙТЕ ТЕЧЕНИЯ

Танцуващите пламъци не създават добро парти на свещи. Не поставяйте горящи свещи близо до вентилационните отвори на отоплителни и климатични системи или отворени прозорци. Ако забележите, че пламъкът на свещта трепти във всяка посока, различна от право нагоре, има течение. Спокойният, центриран пламък разпределя равномерно топлината, което води до чисто и равномерно изгаряне, елиминира прекомерното пушене, изгаряне в тунел на восъка и загуба на восък около вътрешния ръб на свещта, подобрява излъчването на аромата и удължава живота на вашата свещ, защото гори по-бавно.

Съвет: поставете свещи в прозрачен цилиндър или фенер, за да блокирате неизбежните течения. Това работи чудесно за нас при прохладни събития на открито, но е полезно и на закрито близо до вентилационни отвори или просто като допълнителен акцент към вашия декор.

СТУДЕНА ТЕМПЕРАТУРА

Студените свещи горят по-бавно. За да охладите свещта си, покрийте я с домакинско фолио (за да предотвратите абсорбирането на влага от фитила) и я охладете в хладилника за около час, преди да я запалите.

ГОРЕТЕ ДОСТАТЪЧНО…

Преди да я загасите, се уверете, че восъка на свещта е втечнен по цялата повърхност. Ако не, това може да причини тунелиране и загуба на восък около вътрешния ръб на свещта. За стълбовините свещи не забравяйте да ги горите поне един час за всеки 2.5 см в диаметър. Странична бележка: нещо друго, което може да причини тунелиране, е твърде малък размер на фитила. Ако диаметърът на фитила не е достатъчно голям за диаметъра на свещта (или площта на свещта, която трябва да гори, ако има няколко фитила), ще остави изхабен восък около вътрешния ръб на свещта.

…НО НЕ ГОРЕТЕ ТВЪРДЕ ДЪЛГО

Не горете повече от 4 часа наведнъж. След 4 часа свещта става твърде гореща и започва да изпарява ароматното масло и изгаря по-бързо. Препоръчваме поетапно изгаряне от 2 до 3 часа. Ако свещта стане твърде гореща, в зависимост от свещта, восъкът може напълно да се втечни; и ако това се случи, лепилото, което държи фитила, може да се освободи и да се движи по дъното на контейнера. Внимание: ако това се случи, пламъкът може директно да докосне стъклото и да го спука. Ето защо трябва да спрете да горите свещ, след като остане 7-12 мм восък на дъното.

Съвет: Нека бъдем честни, понякога 4 часа просто не са достатъчно време. Ето защо препоръчваме да държите няколко свещи под ръка, за да можете да ги редувате, когато искате да продължите да горите свещи повече от 4 часа. По този начин можете или да редувате аромати, или винаги да имате екстра от любимите си под ръка.

ЗАГАСИ ГО

Когато сте готови да загасите пламъка на свещта, имате няколко възможности: духнете го (ааааа!), използвайте щипка за свещи или камбанка за загасяване.

Съвет: когато духате свещ, поставете показалеца си пред пламъка и духайте леко, той минимизира разпръскването на горещ восък и кара въздухът да обгражда пламъка. С камбанка за свещ поставяте звънеца на щифта над пламъка, за да изчерпите запасите от въглерод и водород, като по този начин го изгасите. С потапяне за фитили използвате инструмента, за да натиснете фитила в басейна с горещ восък, след което да го извадите от восъка за следващото изгаряне.

ПОЧИСТИ

Може да се случи разливане. Ако възникне разлив, първото нещо, което трябва да определите, е от какъв тип восък е направена вашата свещ. За разлика от парафиновия восък, който може да бъде невъзможно да се премахне, соевият восък е биоразградим и се почиства лесно със сапун и вода. За повечето разливи:

1) Или оставете восъка да се втвърди и изстържете излишния восък, или използвайте сешоар, за да загреете восъка, след което попийте колкото можете повече с хартиени кърпи (те са най-абсорбиращи). Можете да използвате кубче лед, за да втвърдите всякакви восъчни капки, което ги прави крехки и лесни за изстъргване. Дебитна карта или твърда пластмасова шпатула работи много добре за изстъргване на замръзнал восък.

Съвет: използвайте двбитна карта, която не ви трябва, защото може да се счупи на две.

2) Избършете разлятата зона с помощта на мека, абсорбираща кърпа и гореща сапунена вода или разтвор от половината бял дестилиран оцет и половината вода. Ако върху килима се е разлял восък: отстранете го с хартиена кърпа и ютия. Поставете хартиена кърпа върху разлива. Поставете загрята ютия върху хартиената кърпа. Топлината от ютията ще накара восъка да се стопи и да се абсорбира в хартиената кърпа.Ако восъкът се разлее върху плат, можете също да го отстраните с хартиена кърпа и ютия. Поставете хартиена кърпа върху разлива и под тъканта, за да попие восъка; в противен случай той ще попие в дъската ви за гладене, която ще го прехвърли върху следващия предмет, който се глади. След гладене за 30 секунди повдигнете хартиената кърпа нагоре, за да видите колко восък сте абсорбирали: преместете хартиената кърпа на ново място и продължете, докато хартията спре да абсорбира восък от тъканта, това означава, че сте абсорбирали толкова восък, колкото можете да използвате този метод. (Съвет за безопасност: не оставяйте ютията върху напоените с восък хартиени кърпи, тя е силно запалима.)

БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪРВО МЯСТО

Не на последно място, бъдете в безопасност. Винаги палете свещи в добре проветриво помещение. Не поставяйте запалени свещи близо до прозорци и други предмети, които могат да се запалят. Пазете всички запалени свещи далеч от деца и домашни любимци. Никога не оставяйте горяща свещ без надзор. За допълнителна безопасност и за да предпазите обзавеждането на дома си, поставете свещи върху подложки или чинии или във фенери.

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *